Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Μια πρώτη ματιά στο πρωτάθλημά μας...

Βρισκόμαστε στην έκτη στροφή του ελληνικού πρωταθλήματος και έχουμε μέχρι στιγμής ένα ικανοποιητικό δείγμα ώστε να βγάλουμε κάποια πρώτα συμπεράσματα και να κάνουμε και κάποια προγνωστικά για την εξέλιξη του πρωταθλήματος.

Τι έχουμε δει ως τώρα λοιπόν;

Ο Ολυμπιακός, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, θα πάρει και φέτος το πρωτάθλημα. Το 1,60 που δινόταν στον Ολυμπιακό από τις στοιχηματικές εταιρείες σε περίπτωση που έπαιρνε πρωτάθλημα έμοιαζε με δώρο και τώρα που είδαμε και τα πρώτα δείγματα αυτό επιβεβαιώθηκε. Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ δεν έχουν μόνο τα μαύρα τους τα χάλια αγωνιστικά, αλλά κυρίως εξωαγωνιστικά. Χρέη, ξενερωμένος κόσμος, φευγάτοι οι περσινοί σταρ, όχι πολύ καλοί προπονητές και ευρωπαϊκές αποτυχίες συνθέτουν ένα σκηνικό που κάνει τα όνειρα για πρωτάθλημα απαγορευμένα. Μόνος πιθανός συνδιεκδικητής του τίτλου φαίνεται ο ΠΑΟΚ, αλλά και αυτός για τους γνωστούς και αιώνιους λόγους ξεκινάει από θέση outsider. Αν ο "δικέφαλος του Βορρά" δε βγει φέτος δεύτερος, δε μοιράσει καμιά τριάρα ή τεσσάρα σε ντέρμπι (την ΑΕΚ ήδη την κέρδισε 3-0 με το σκορ να έχει διαμορφωθεί στο ημίχρονο) και δε διεκδικήσει τον τίτλο, τότε δε θα το κάνει ποτέ. Πάντως, λόγω και του νέου προπονητή και των ευρωπαϊκών υποχρεώσεών του, είναι το μεγαλύτερο ερωτηματικό από τους άλλους 3. Έχει μια μικρή ελπίδα για τίτλο, δε θα είναι όμως και  έκπληξη αν τον περάσει ο Παναθηναϊκός. Η φετινή ΑΕΚ του Κωστένογλου δύσκολα...
    
Στις επόμενες θέσεις τώρα, που οδηγούν όμως και αυτές στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Περίμενα ότι φέτος θα είναι η χρονιά του Άρη.  Η ομάδα όμως ακόμα δεν έχει σκοράρει και  το πιο σημαντικό είναι ότι φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα στα αποδυτήρια. Αν συμβαίνει αυτό ο (συμπαθέστατος κατά τ'άλλα) Σάκης Τσιώλης δε θα κάνει Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη. Κρίμα για τον Άρη πάντως, γιατί με τα χάλια που έχουν οι περισσότεροι είχε μοναδική ευκαιρία φέτος να μπει στην τετράδα ή (γιατί όχι;) και στην τριάδα. Ατρόμητος και Ξάνθη θα είναι μάλλον οι ευχάριστες εκπλήξεις. Ο Ατρόμητος είναι έτσι κι αλλιώς από πέρυσι ομάδα κανονική, απλά φέτος είναι πιο δεμένη και πιο ενισχυμένη με αποκορύφωμα τον Μήτρογλου. Και λέμε ότι είναι ομάδα κανονική γιατί οι περισσότερες ελληνικές ομάδες μοιάζουν με πλυντήρια. Λαμόγια παριστάνουν τους προέδρους, παίκτες υπογράφουν πότε μηδενικά και πότε υπέρογκα συμβόλαια, μανατζαρέοι πάνε κι έρχονται, προπονητές αλλάζουν σαν τα πουκάμισα, πρώην διαιτητές μπαίνουν στις διοικήσεις κι άλλα τέτοια ωραία ελληνικά...  Στο θέμα μας πάλι! Στην Ξάνθη  ο Ουζουνίδης φαίνεται να έχει κάνει καταπληκτική δουλειά. Δεν την περίμενα τόσο καλή, αλλά έτυχε να δω τα περισσότερα ματς της και παρά το πολύ δύσκολο πρόγραμμα που είχε στην έναρξη του πρωταθλήματος, έπαιξε πολύ ωραίο ποδόσφαιρο και έχασε δύσκολα από όλους τους μεγάλους. Πάρα πολύ καλή η Ξάνθη στην πρεμιέρα στην Τούμπα, προηγήθηκε και έχασε στο τέλος μέσα στο Καραϊσκάκη, έχασε και στο ΟΑΚΑ από την ΑΕΚ σκοράροντας όμως 3 φορές. Θα την κυνηγάω πολύ στο στοίχημα, καθώς παίζει όμορφο ποδόσφαιρο και κάποια στιγμή θα πάρει και τα αποτελέσματα. Άντε, ας βάλουμε σε αυτό το γκρουπ και τον Πανιώνιο. Οι Νεοσμυρνιώτες ξεκίνησαν με τους χειρότερους οιωνούς, με διοικητικά προβλήματα και με μεγάλη καθυστέρηση στις μεταγραφές, αλλά ο Λεμονής μάλλον την ξέρει καλά την ομάδα του και το ξεκίνημά τους μόνο άσχημο δεν ήταν. Ο Εστογιανόφ είναι ποδοσφαιριστής από άλλον πλανήτη, αλλα με τον "βαψομαλλιά" θα ασχοληθούμε άλλη φορά.
  
Ο ιστορικός ΟΦΗ επέστρεψε φέτος στα μεγάλα σαλόνια, εκεί που του αξίζει να βρίσκεται. Με Μαχλά πρόεδρο, Αναστόπουλο στον πάγκο και τον κόσμο στο πλευρό του μάλλον δε θα κινδυνέψει.  Στην άλλη ομάδα του Ηρακλείου, τον συμπαθητικό Εργοτέλη, λένε ότι φέτος θέλουν να κάνουν την υπέρβαση και να βγουν Ευρώπη. Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να βγει ο Εργοτέλης Ευρώπη. Θα αρκεστεί και φέτος στο να είναι ένας πολύ σκληρός αντίπαλος για όλους και να μη χάνει πουθενά με περισσότερα από ένα γκολ διαφορά. Όταν ξεκίνησε η χρονιά, ο Παναιτωλικός ήταν, για μένα τουλάχιστον, το μεγαλύτερο ερωτηματικό όλων. Με πολλούς παλιούς μας γνώριμους στο ρόστερ του, δεν ήξερες τι να περιμένεις. Άγγελος Χαριστέας, Γιώργος Θεοδωρίδης, Χάρης Παππάς, Ανρί Καμαρά. Θέλετε κι άλλο; Τελικά οι Αγρινιώτες δείχνουν  ότι πιθανότατα δε θα έχουν πρόβλημα με τη σωτηρία. Οι Γιαννιώτες που τα τελευταία χρόνια ανεβοκατεβαίνουν από την Α' στη Β' και το ανάποδο (η μετονομασία σε Super League  και Football League μας μάρανε!), θα παλέψουν για την παραμονή, η οποία θα εξαρτηθεί και από το τι θα γίνει με τις δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν και τη συμμετοχή των υπολοίπων ομάδων. Μπορούν να τα καταφέρουν πάντως και τους το ευχόμαστε!
  
Για το τέλος αφήσαμε τις ομάδες που είμαστε σίγουροι ότι δεν τις παρακολουθούν ούτε οι φυλακισμένοι. Κέρκυρα και Αστέρας Τρίπολης. Το μεταξύ τους παιχνίδι το είχα παίξει 0-0, αλλά δυστυχώς τότε δεν είχα blog για να το γράψω. Βλέποντας μερικά ακόμα παιχνίδια τους ή στιγμιότυπα, πιστεύω ότι και μέχρι σήμερα να έπαιζαν 0-0 θα ήταν! Απλά επειδή στην Ελλαδίτσα πολλά βλέπουν τα μάτια μας κι επειδή μια αλλαγή προπονητή μπορεί επίσης να αλλάξει πολλά, ας μη βιαστούμε να τους ξεγράψουμε και τους δύο στα σίγουρα...
 
ΥΓ1: Λίγο μεγάλο μας βγήκε το πρώτο κείμενο του ιστολογίου, μάλλον επειδή έχουμε να πούμε πολλά. Ευτυχώς που το πρωτάθλημα γίνεται αυτή τη στιγμή με 14 ομάδες, αλλιώς θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο! Θα φροντίσω τα επόμενα να είναι συντομότερα.
    
ΥΓ2: Την Παρασκευή ο Ηρακλής δήλωσε συμμετοχή στη Δ' Εθνική. Μπορείτε να κοιμηθείτε ήσυχοι, η εξυγίανση ολοκληρώθηκε!
     
Έστω και καθυστερημένα, καλή ποδοσφαιρική χρονιά να έχουμε!
    

2 σχόλια:

  1. Ωραία επιτέλους θα λέμε και για μπαλίτσα.Καλή αρχή,αν και η Παναιτωλικάρα δεν πάει για σωτηρία,πάει για Europa League!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να είσαι καλά Ανώνυμε!
    Μακάρι να βγει και Champions' League η Παναιτωλικάρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή