Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Το μυστικό του Κριστιάνο Ρονάλντο

Το μυστικό του Κριστιάνο ΡονάλντοΟ Ball Boy Γιώργος Καραμάνος  καταγράφει τις εντυπωσιακές συνήθειες αποθεραπείας του Ρονάλντο, οι οποίες θα τον διατηρήσουν στην κορυφή για πολλά ακόμα χρόνια.




Είχε περάσει περίπου ένας μήνας από την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ το 2008, μία χρονιά που όχι απλά θεωρείται η κορυφαία στην καριέρα του (μαζί με τη φετινή), αλλά που το φινάλε της του χάρισε δικαιωματικά την «Χρυσή Μπάλα». Οι περισσότεροι, για να μην πούμε όλοι, θα το απολάμβαναν με μία επίσκεψη σε κάποιο ονειρεμένο θέρετρο της Καραϊβικής. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο όμως προτίμησε να πεταχτεί στο- κάθε άλλο παρά εξωτικό- Κάνσας Σίτι. Μέσα στο κατακαλόκαιρο αντί να ξεκουράζεται όπως όφειλε, έλιωνε στην προπόνηση παρέα με την Εθνική ομάδα σπριντ των Η.Π.Α., παλεύοντας να τελειοποιήσει την ταχύτητα του που ήταν ούτως ή άλλως υπεραρκετή για να αφήνει όλους τους αντίπαλους αμυντικούς ξωπίσω του.
 
Αυτό ήταν απλά ένα παράδειγμα του γιατί πλησιάζοντας στα 29 χρόνια του, ο CR7 θεωρείται υπόδειγμα αθλητή. Το έχει κερδίσει με το σπαθί του, καθώς είναι ο ορισμός του ανθρώπου που τον προίκισε ο Θεός με τόσο ταλέντο και που εκείνος δεν αρκέστηκε να το αξιοποιήσει, μα μάτωσε στην προπόνηση, ώστε να το απογειώσει και το κατάφερε. Η μπόλικη έξτρα γυμναστική, οι διπλές προπονήσεις, ο τρομερός επαγγελματισμός, η αυστηρή διατροφή και η πλήρης προσήλωση στον στόχο, τον έχουν φέρει λίγες μέρες πριν την απονομή της 2ης «Χρυσής Μπάλας» της καριέρας του (ή αυτός ή ο Φρανκ Ριμπερί που επίσης της αξίζει).
 
Πλήρης απουσία τραυματισμών
Το φοβερό με τον Πορτογάλο επιθετικό είναι πως σε όλα τα χρόνια της πορείας του, έχει επιδείξει εξωπραγματική αγωνιστική συνέπεια και έχει κατορθώσει να μην έχει προβλήματα μυϊκών τραυματισμών ή κόπωσης. Επιπλέον και ενώ έχει μεγαλώσει κάπως, μπόρεσε την χρονιά που μόλις μας αποχαιρέτησε, να σκοράρει 69 γκολ σε 59 ματς σε όλες τις διοργανώσεις. Που βρίσκει όμως αυτή τη δύναμη; Πως έχει το κουράγιο στον κορυφαίο ανταγωνισμό, όπως π.χ. στο 102’ του τελικού  του Κόπα Ντελ Ρέι του 2012 κόντρα στη Μπαρτσελόνα, όταν άπαντες ήταν εξουθενωμένοι, εκείνος να σηκωθεί στο… Θεό με ένα απίθανο άλμα λες και μόλις είχε ξεκινήσει η βραδιά;
 
Η δική του εξήγηση
Η απάντηση δεν βρίσκεται μόνο στη δουλειά που κάνει στο γήπεδο όλη την εβδομάδα πριν τους αγώνες, μα αντιθέτως απ’ ότι θα πίστευε κανείς: μετά από αυτούς! «Η αποκατάσταση είναι για μένα πιο σημαντική ακόμα και από τις προπονήσεις και σε αυτήν οφείλω το ότι μπορώ να παίζω σε τόσα πολλά παιχνίδια. Η ξεκούραση είναι η λέξη κλειδί στην ζωή μου και εκείνη που θα μου επιτρέψει να επιμηκύνω όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται την παρουσία μου στο υψηλότερο επίπεδο», έχει φροντίσει να διαβεβαιώσει ο ίδιος. 
Το τι ακριβώς όμως εννοεί με τους όρους αποθεραπεία και ξεκούραση, το εξήγησε πρόσφατα ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το φαινόμενο του CR7,  ο άνθρωπος που έχει καταρτίσει το πρόγραμμα του, ο Αουρέλιο Περέιρα: «Μετά τον αγώνα δεν πηγαίνει για φαγητό μαζί με την υπόλοιπη ομάδα ή με την οικογένεια ή με φίλους, αλλά ακολουθεί το δικό του πρόγραμμα σε συνεννόηση πάντα με το σύλλογο. Το πρώτο που κάνει, είναι το να φάει κάτι αμέσως μετά και εντός αποδυτηρίων. Αυτό είναι συνήθως φρούτα και κάποιο κομμάτι πίτσα, ώστε να αυξήσει τα επίπεδα της γλυκόζης στον οργανισμό του.
  
Το «σκοτσέζικο ντους»
Εάν το παιχνίδι ήταν εντός έδρας, τότε ο Κριστιάνο πηγαίνει γρήγορα σπίτι του και ποτέ κάπου αλλού. Εκεί ξεκινάει άμεσα μία διαδικασία κάτι σαν σκοτσέζικο ντους με εναλλαγή του νερού από κρύο σε ζεστό και το αντίθετο. Το ζεστό νερό πρέπει να έχει θερμοκρασία μεταξύ 38-42 βαθμών και εκεί κάθεται για πέντε λεπτά, ενώ στη συνέχεια για τρία λεπτά η θερμοκρασία του πέφτει στους 12-15 βαθμούς. Αυτό συμβαίνει για 30 λεπτά και συμβάλει στην άριστη κυκλοφορία του αίματος που αποτρέπει την εμφάνιση οιδημάτων και φλεγμονών στους μύες, καθώς μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά σε όλο το σώμα.
 
Νους υγιής εν σώματι… 
Αμέσως μετά βουτάει το σώμα του σε μία πισίνα με χλιαρό νερό για 20 λεπτά, όπου κολυμπάει σε χαλαρό τέμπο. Η κολύμβηση μετά τους τόσο απαιτητικούς αγώνες τον βοηθάει να ανακτήσει κάπως τις δυνάμεις του, αλλά κυρίως την πνευματική ηρεμία του. Σε αυτό το στάδιο, όπου φυσικά στην πισίνα επικρατεί απόλυτη ησυχία, ο Κριστιάνο βρίσκει ξανά τη γαλήνη στη σκέψη του και αφήνει πίσω του το ματς, έχοντας μάθει το μυαλό του πλέον πως δεν υπάρχουν αιώνιες ήττες και νίκες. Εκεί αφήνεται πίσω η ένταση και οι αναμνήσεις του αγώνα και το μυαλό δεν ταλαιπωρείται από παράπονα, θυμό ή χαρές από κάποιο απίθανο γκολ και αυτό είναι εξίσου σημαντικό όσο και η σωματική ξεκούραση.  
Στην ίδια λογική βασίζεται και το χαμάμ των 10 λεπτών στο οποίο μπαίνει για να χαλαρώσει οριστικά. Ο Ρονάλντο όπως και όλοι οι πρωταθλητές πρέπει να αποβάλει την ένταση, η οποία σε αυτό το αθλητικό επίπεδο συνοδεύει πολλές φορές τα όνειρα των αθλητών που δυσκολεύονται να έχουν καλό ύπνο. Ο Κριστιάνο λοιπόν καταφέρνει να κοιμάται ήρεμος για οκτώ ώρες και να είναι την επόμενη ημέρα απολύτως έτοιμος για να ξεκινήσει την προετοιμασία για την επόμενη μεγάλη αναμέτρηση!»
Όλα τα παραπάνω μου έκαναν τρομερή εντύπωση όταν τα διάβασα και μου δημιουργήθηκε η επιθυμία να τα μεταφέρω μέσα σε αυτό το κείμενο. Προφανώς ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν είναι ο μοναδικός πρωταθλητής που ακολουθεί τη λογική της αποθεραπείας. Ωστόσο, είναι τόσο εντυπωσιακά προγραμματισμένη, αυστηρή και επιμελής η δική του δουλειά στον τομέα της αποκατάστασης που τον κάνει μοναδικό και αποκαλύπτει ένα τεράστιο μυστικό της επιτυχίας του. Αλλωστε είναι γνωστό πως είναι σε όλους μεγάλος ο πειρασμός να παρακάμψουν την αποθεραπεία, να τεμπελιάσουν μετά από ένα δύσκολο παιχνίδι. Η δική του προσήλωση όμως στην απαραίτητη προοδευτική σωματική και ψυχολογική επαναφορά, είναι εκείνη που του διασφαλίζει πως θα είναι εδώ και θα συνεχίσει στο υψηλότερο επίπεδο για πολλά ακόμα χρόνια και αυτό μόνο χαρά μπορεί να δίνει σε όσους τρελαίνονται να τον βλέπουν να κάνει τα δικά του…
 
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου