Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Ο μύθος της οικογένειας Βικελίδη

Ο μύθος της οικογένειας ΒικελίδηΗ οικογένεια του Δημήτρη και της Κατερίνας Βικελίδη μπορεί να χαρακτηριστεί ως «αιμοδότης» του ελληνικού αθλητισμού και πολύ περισσότερο των «κίτρινων». Ένας πραγματικός μύθος.


 
 
Ο Δημήτρης από το χωριό Οσσα, στην περιοχή Λαγκαδά, στις αρχές του 20ου αιώνα παντρεύτηκε την Κατερίνα Σασαγιάννη, από το Λιτόχωρο. Το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στην Αγία Τριάδα, όπου ο Δημήτρης άνοιξε μπακάλικο στην γωνιά Λεωφόρου Στράτου και Αετοράχης. Η οικογένεια απέκτησε τρία αγόρια και πέντε κορίτσια.
 
Εκείνα τα χρόνια στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, αθλητισμός σήμαινε Αρης. Ο Κώστας Βικελίδης ήταν το πρώτο παιδί που γράφτηκε στην ομάδα. Γεννημένος το 1905 (δεύτερο παιδί μετά την Βικτόρια), στα 14 του γράφτηκε στον Αρη, ενώ παράλληλα φοιτούσε στο γυμνάσιο. Στην ομάδα αγωνίστηκε για κάτι παραπάνω από 20 χρόνια, τα περισσότερα εκ των οποίων διετέλεσε αρχηγός. Επαιζε ως κεντρικός αμυντικός, ενώ υπήρξε διεθνής με εννιά συμμετοχές στην Εθνική. Το 1925 πήγε στην Αθήνα προκειμένου να γραφτεί στην οδοντιατρική σχολή. Εκεί τον πλησίασαν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός και του πρότειναν μεταγραφή. Εκείνος όμως αγαπούσε τόσο πολύ τον Αρη που τελικά αποφάσισε να παρατήσει τις σπουδές του και να επιστρέψει στην Θεσσαλονίκη. Υπηρέτησε τον Αρη από πολλές θέσεις. Υπήρξε προπονητής, μέλος του διοικητικού συμβουλίου, έφορος ποδοσφαίρου και πρόεδρος της ομάδας την διετία 1967-1969.
 
Ο Κώστας Βικελίδης ουσιαστικά ήταν η αιτία για να «κιτρινίσουν» και όλα τα αδέλφια του. Η Ευτυχία, η Αφροδίτη και η Παρασκευή συμμετείχαν στην γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Αρη, μία από τις πρώτες στην Ελλάδα, η οποία μάλιστα πήρε και το πρώτο πρωτάθλημα που έγινε στη χώρα μας, το 1926. Η Παρασκευή μάλιστα ήταν η αρχηγός. Οι αδελφές Βικελίδη, ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ με τον Αρη και τον αθλητισμό, που όταν παραχωρήθηκε στο σύλλογο έκταση, δίπλα στον ΙΝ Κωνσταντίνου και Ελένης, μαζί με τις φίλες τους συμμετείχαν στην προσπάθεια της αρειανής οικογένειας για την κατασκευή γηπέδου.
 
Η Ευτυχία Βικελίδου αποφοίτησε από το Ανώτατο Παρθεναγωγείο Θεσσαλονίκης και παντρεύτηκε τον Χρήστο Γούσιο. Ο γιος τους, μάλιστα, Στέλιος, τις δεκαετίες 50 και 60 ήταν μέλος της ομάδας μπάσκετ του Αρη. Η Παρασκευή Βικελίδου παντρεύτηκε τον παράγοντα του Αρη Στέλιο Καλατζή. Ο γιος τους Δημήτρης, έπαιξε στην ομάδα ποδοσφαίρου του Αρη την περίοδο 1947-53, ενώ η κόρη τους Νίκη, συμμετείχε στις ομάδες μπάσκετ και στίβου την δεκαετία του 50. Η Αφροδίτη Βικελίδου εργαζόταν στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, ενώ η Μαρίκα Βικελίδου παντρεύτηκε τον κολυμβητή του Ηρακλή Γιώργο Μπερδανόπουλο, αλλά ο γιος τους, Θανάσης, γράφτηκε στην κολυμβητική ομάδα του Αρη. Τέλος, η Βικτορία Βικελίδου-Γρηγοριάδου, η πρεσβύτερη των αδελφών, δεν είχε σχέση με τον αθλητισμό.
 
Ο Νικηφόρος Βικελίδης ήταν ο δεύτερος αδελφός που ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο. Γεννήθηκε το 1913 και οι γονείς του, τον βάφτισαν έτσι προς τιμή της νικηφόρου εκστρατείας του ελληνικού στρατού στους βαλκανικούς πολέμους. Από το 1928 έπαιζε στην πρώτη ομάδα, θεωρήθηκε πολύ μεγάλο ταλέντο και μάλιστα μόλις τα 16 του κλήθηκε στην εθνική ομάδα. Μέχρι το 1934 φόρεσε 14 φορές τη φανέλα με το εθνόσημο, κάτι το οποίο προπολεμικά αποτελούσε ρεκόρ για ποδοσφαιριστή ομάδας της Θεσσαλονίκης. Σταμάτησε το ποδόσφαιρο το 1938 σε ηλικία μόλις 25 ετών. Ο Νικηφόρος εκτός από το ποδόσφαιρο ασχολήθηκε και με τον κλασικό αθλητισμό (στίβο, 200μ., 400μ. και σκυταλοδρομίες) έχοντας μάλιστα αρκετές διακρίσεις. Σπούδασε στη νομική σχολή της Θεσσαλονίκης.
 
Ο Κλεάνθης Βικελίδης με τη σειρά του γράφτηκε στον Αρη. Για την ακρίβεια ήταν από τους μεγαλύτερους παίκτες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αγωνιζόταν ως επιθετικός και ήταν μεγάλος πονοκέφαλος για τους αντίπαλους αμυντικούς. Λόγω της δύναμης και της εκτελεστικής δεινότητάς του, του δόθηκε το προσωνύμιο «μακεδονικό τανκ». Ηταν ηγέτης και πολύ σύντομα καθιερώθηκε στην εθνική ομάδα. Δυστυχώς ο πόλεμος δεν του επέτρεψε να αναδείξει όλες τις πτυχές του ταλέντου του. Επαιξε μόλις επτά φορές στην εθνική, σκοράροντας τέσσερα γκολ. Θεωρήθηκε ένας από τους πιο ταλαντούχους Ελληνες ποδοσφαιριστές και μάλιστα προπολεμικά για την απόκτησή του ενδιαφέρθηκε η ρουμανική ομάδα Βένους. Ωστόσο η αγάπη του για τον Αρη ήταν τόσο μεγάλη που λίγο πριν μπει στο τρένο με προορισμό την Ρουμανία έσκισε το εισιτήριό του και επέστρεψε. Ο Κλεάνθης Βικελίδης αγωνίστηκε στον Αρη μέχρι το 1949 και ήταν από τους βασικούς συντελεστές της κατάκτησης του πρώτου μεταπολεμικού πρωταθλήματος. Υπηρέτησε την ομάδα και ως προπονητής για πολλά χρόνια, ενώ είχε θητεία και στην εθνική ως γενικός αρχηγός, προπονητής και επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου της Βόρειας Ελλάδας.
 
* Η φωτογραφία είναι από το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης
 
Πηγή: thessports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου