Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Το σκάνδαλο Σουάρες

Όλα λοιπόν ξεκίνησαν στο ντέρμπι της Λίβερπουλ με την Γιουνάιτεντ, στις 15 Οκτωβρίου. Ο Εβρά με τον Σουάρες μπλέχτηκαν σε αρκετές μονομαχίες και λογόφεραν κάποια στιγμή κατά την διάρκεια του 2ου ημιχρόνου.
             
       



  
Μετά το τέλος του αγώνα, ο Εβρά πήγε μαζί με τον Φέργκιουσον στο δωμάτιο των διαιτητών κι ανέφεραν στον διαιτητή Μάρινερ την ρατσιστική συμπεριφορά του Σουάρες. Στις επόμενες μέρες, ο Εβρά έκανε δηλώσεις σε γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι και υποστήριξε πως ο Σουάρες του επιτέθηκε με ρατσιστικά σχόλια “τουλάχιστον 10 φορές” και πως “υπάρχουν κάμερες που μπορείτε να το δείτε”. Το πρόβλημα ήταν πως ο Εβρά δεν είπε κάτι στον διαιτητή κατά την διάρκεια του αγώνα, ως όφειλε σύμφωνα με τους κανονισμούς, ούτε υπήρχε κάποιος παίκτης να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του.
 
Η Αγγλική Ομοσπονδία ενημερώθηκε από τον Μάρινερ για την καταγγελία που έγινε μετά το τέλος του αγώνα κι άρχισε να ερευνά το θέμα, ενώ ταυτόχρονα ο Σουάρες δήλωσε ξεκάθαρα πως είναι αθώος κι η Λίβερπουλ πως στηρίζει τον παίκτη. Για να προχωρήσει η υπόθεση σε απαγγελία κατηγοριών θα έπρεπε, είτε να υπάρξουν στοιχεία, είτε μάρτυρες, αφού ο λόγος του Εβρά δεν μετράει, μιας κι αυτός είναι ο κατήγορος.
 
Πέρασε ένας ολόκληρος μήνας χωρίς να βρεθεί τίποτα από τα δύο. Κανείς παίκτης δεν είχε ακούσει κάτι, ούτε ο διαιτητής φυσικά, ο οποίος δεν είχε ενημερωθεί κατά την διάρκεια του αγώνα, όπως ορίζουν οι κανονισμοί. Έμενε μόνο το να βρεθούν στοιχεία από τις τηλεοπτικές κάμερες, όμως πέρασαν εβδομάδες χωρίς να βρεθεί το παραμικρό. Το γιατί πέρασε ένας μήνας χωρίς μάρτυρες και χωρίς στοιχεία και το θέμα δεν έκλεισε, είναι κάτι που κανείς δεν γνωρίζει.

Όμως, αποδείχθηκε πως αυτή η χωρίς λόγο καθυστέρηση είχε κάποιο αντίκρυσμα. Τα πρωταθλήματα διεκόπησαν για τα παιχνίδια των εθνικών ομάδων τον Νοέμβριο κι ο Σουάρες ταξίδεψε στην Ουρουγουάη για το παιχνίδι με την Χιλή. Ο 24χρονος, που είναι εθνικός ήρωας μαζί με του υπόλοιπους συμπαίκτες του μετά το Μουντιάλ και το Κόπα Αμέρικα, ήταν λογικό να ερωτηθεί για το περιστατικό.
 
Ο Σουάρες θα μπορούσε να αρκεστεί σε ένα “ουδέν σχόλιο” ή να αρνηθεί τα πάντα και να αφήσει την υπόθεση κενή. Όμως, ακριβώς επειδή δεν πίστευε πως έκανε κάτι κακό, έριξε φως στην υπόθεση. Δήλωσε πως είχε μια συνομιλία με τον Εβρά, πως δεν τον προσέβαλε, απλώς τον αποκάλεσε με μια λέξη που οι ίδιοι οι συμπαίκτες του στη Γιουνάιτεντ τον αποκαλούν κι ακόμα κι αυτοί τά’χασαν με την αντίδρασή του.
 
Δεν πέρασαν παρά μερικές μέρες κι η FA απήγγειλε στις 16 Νοεμβρίου κατηγορίες στον Σουάρες για επιθετική και προσβλητική συμπεριφορά, αφού πλέον είχε τον “μάρτυρα” και τα “στοιχεία” που χρειαζόταν: τον ίδιο τον Σουάρες και τις δηλώσεις του! Αν ο Σουάρες είχε δηλώσει πως μιλήσανε με τον Εβρά για τον καιρό στην Αγγλία, η υπόθεση θα είχε παραμείνει ακόμα χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο.

Πέρασε άλλος ένας μήνας και φτάσαμε στην ακροαματική διαδικασία που κράτησε αρκετές ημέρες. Η απόφαση ήταν να βγει την Παρασκευή το απόγευμα, όταν η FA ανακοίνωσε πως τελικώς θα βγει την Τρίτη και χθες είχαμε το αποτέλεσμα. Δύο μήνες και πέντε μέρες μετά τον αγώνα, ο Σουάρες κρίθηκε ένοχος και του επιβλήθηκε ποινή αποκλεισμού οκτώ αγωνιστικών και πρόστιμο 40.000 λιρών, με τον παίκτη να έχει δικαίωμα έφεσης μέσα σε 14 ημέρες από την ώρα που παραλάβει η ομάδα την επίσημη απόφαση, που περιλαμβάνει τα στοιχεία, το σκεπτικό της απόφασης και το σκεπτικό της ποινής.

Το επίσημο έγγραφο με τα στοιχεία και το σκεπτικό της υπόθεσης δεν έχουν ακόμα εκδοθεί. Όμως, έχουν διαρρεύσει κρίσιμα κομμάτια των καταθέσεων, οπότε πάμε να δούμε τι προκύπτει απ’αυτά.

Ο Σουάρες υποστήριξε το ίδιο πράγμα που έλεγε εδώ και καιρό. Πως στην Ουρουγουάη και γενικώς στις χώρες της Λατινικής και Κεντρικής Αμερικής δεν είναι βρισιά να λες τον άλλον “negro” ή “negrito”, που δείχνει και μεγαλύτερη οικειότητα. Ο Μάξι Περέιρα της Πόρτο έχει το παρατσούκλι “Μαϊμού”, ενώ τον Βαρέλα, τον αρχηγό της Εθνικής Ουρουγουάης που σήκωσε το Μουντιάλ του 1950 τον φώναζαν το “Μαύρο Αφεντικό”. Ακόμα κι ο Ερνάντες της Γιουνάιτεντ έχει χρησιμοποιήσει την συγκεκριμένη έκφραση, όταν το 2007 είχε δηλώσει “χάρηκα που το γκολ το πέτυχε ο negrito” για έναν συμπαίκτη του στην Τσίβας (http://www.chivascampeon.com/noticia/2009/).

Επιπλέον, στην γραπτή του κατάθεση ο Εβρά δήλωσε πως δεν πιστεύει πως ο Σουάρες είναι ρατσιστής, κάτι που αποδέχθηκε και η ίδια Ομοσπονδία στις έγγραφες, αρχικές της παρατηρήσεις. Εκτός, όμως, απ’αυτό, ο Εβρά παραδέχθηκε πως και ο ίδιος προσέβαλε με άκομψο τρόπο τον Σουάρες στα ισπανικά, με τον Ουρουγουανό να δηλώνει (προς τιμήν του) πως δεν το άκουσε και να μην δίνει συνέχεια στο θέμα. Κι όμως, στον Εβρά δεν αποδόθηκαν καν κατηγορίες με βάση την παραδοχή του, ενώ ούτε κατηγορήθηκε για την επίθεση στον διαιτητή, αφού στην ουσία κατηγόρησε τον Μάρινερ για ρατσισμό.
 
Ο ίδιος ο Εβρά δεν είναι η πρώτη φορά που πρωταγωνιστεί σε μια τέτοια ιστορία, αφού και το 2008 είχε εμπλακεί σε επεισόδιο στο Στάμφορντ Μπριτζ, σε ασκήσεις χαλάρωσης που έγιναν μετά το τέλος του αγώνα Τσέλσι - Γιουνάιτεντ. Ο παίκτης κατηγορήθηκε πως επιτέθηκε με βρισιές και σπρωξιές σε ανθρώπους της Τσέλσι, τους κυνήγησε και τους χτύπησε κι ο ίδιος δικαιολόγησε την επίθεσή του, λέγοντας πως του επιτέθηκαν με ρατσιστικά σχόλια.

Το αποτέλεσμα ήταν η Τσέλσι να πληρώσει πρόστιμο 25.000 λιρών για την εμπλοκή των υπαλλήλων της κι ο Εβρά να τιμωρηθεί με τέσσερις αγωνιστικές αποκλεισμό για τη συμπεριφορά του. Η κατηγορία για ρατσιστική επίθεση δεν έγινε ποτέ αποδεκτή και στο επίσημο σκεπτικό της η FA χαρακτηρίζει τα στοιχεία του Εβρά ως “υπερβάλλοντα κι αναξιόπιστα”. (http://www.dailymail.co.uk/sport/article-1097030/The-Football-Association-v-1-Patrice-Evra-2-Chelsea-Football-Club.html)

Παρόλα αυτά, ο Σουάρες κρίθηκε ένοχος για προσβολή με σχόλια που αφορούν το χρώμα του αντιπάλου, μόνο και μόνο για το “Porque, negro?”, ενώ ο Εβρά δεν κατηγορήθηκε καν για την δική του συμπεριφορά, ούτε προς τον Σουάρες, ούτε προς τον Μάρινερ, που τον κατηγόρησε για ρατσισμό. Κι όχι μόνο o παίκτης της Λίβερπουλ κρίθηκε ένοχος, αλλά του επιβλήθηκε ποινή αποκλεισμού οκτώ αγώνων.

Πριν από εννέα χρόνια ο παίκτης της Ρέντινγκ Τζον Μακί είχε επιτεθεί ρατσιστικά στον επιθετικό της Σέφιλντ Γιουν., Καρλ Ασάμπα, μετά το ματς στη φυσούνα. Ο Μακί είχε αποδεχθεί πλήρως και με σαφήνεια πως είχε κάνει ηθελημένους επιθετικούς ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς και είχε ζητήσει συγνώμη με δημόσια επιστολή, στην οποία παραδεχόταν τα πάντα. Ο Μακί είχε τιμωρηθεί με τρεις αγώνες, ο Σουάρες για οκτώ. Κι αυτό γιατί ο Ουρουγουανός δήλωσε αθώος, αρνούμενος να αποδεχθεί πως ένα “Porque, negro?” είναι επιθετική ρατσιστική συμπεριφορά.

Η ιστορία είναι ένα απίστευτο σκάνδαλο, χωρίς κανένα προηγούμενο. Τιμωρήθηκε ένας ποδοσφαιριστής για μια και μοναδική φράση, που δεν ειπώθηκε καν με επιθετικό τόνο, χωρίς κανέναν μάρτυρα ή άλλο στοιχείο να μιλάει για οποιανδήποτε άλλη ρατσιστική συμπεριφορά και με κατήγορο έναν παίκτη που έχει πιαστεί να λέει ανάλογο ψέμα στο παρελθόν και που δεν κατηγορήθηκε καν για την δική του συμπεριφορά, παρότι την ομολόγησε.

Αν όλα αυτά δεν σας αρκούν, υπάρχει πάντα και το κερασάκι στην τούρτα. Για όλα αυτά αποφάσισε ένα τριμελές ανεξάρτητο πάνελ, που ορίστηκε από την ίδια την Αγγλική Ομοσπονδία. Το τρίτο μέλος της επιτροπής ήταν ο πρώην παίκτης και προπονητής, Ντένις Σμιθ. Ο Σμιθ είναι χρόνια φίλος του Άλεξ Φέργκιουσον και στην αυτοβιογραφία του το 2009 ανέφερε πως ήταν πολύ υπερήφανος που το 1989 βοήθησε τον Σκωτσέζο να κρατήσει την θέση του στην Γιουνάιτεντ, ενώ όταν ήταν προπονητής στη Ρέξαμ είχε για έξι χρόνια παίκτη τον γιο του Φέργκιουσον, Ντάρεν. (http://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/liverpool/8959962/Liverpool-striker-Luis-Suarez-sweating-on-verdict-in-Patrice-Evra-race-abuse-row.html?)

ΥΓ: Μετά απ’αυτά, το γεγονός πως μπήκε για πάντα η στάμπα του ρατσισμού σε έναν παίκτη που είχε μαύρο παππού είναι απλώς μια λεπτομέρεια.
 
Θέμης Καίσαρης

Πηγή: onsports.gr

2 σχόλια: