Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης αναλύει την ποδοσφαιρική του φιλοσοφία στο overlap.gr

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης αποκλειστικά στο overlap,gr
Ο Μαρίνος Ουζουνίδης αποκλειστικά στο overlap.gr

Το overlap.gr επισκέφτηκε το προπονητικό κέντρο της Ξάνθης και συζήτησε εκτενώς με τον Μαρίνο Ουζουνίδη για αμιγώς ποδοσφαιρικά θέματα. Η κουβέντα διήρκεσε 3,5 ώρες και μας θύμισε τα χαρακτηριστικά του ποδοσφαιριστή που διέπρεψε σε Ελλάδα και Ευρώπη στη θέση του κεντρικού αμυντικού. Η «εξομολόγηση» έγινε παρουσία του βοηθού προπονητή Ν. Ουσταμπασίδη και του scouter – προπονητή ακαδημιών Γ. Βλάχου, τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για τη συμβολή του στην προσπάθειά μας.
 
Η ποδοσφαιρική συζήτηση ήταν απολαυστική. Ο Ουζουνίδης μας μίλησε για τακτική, ψυχολογία παικτών, μεθόδους προπόνησης, ακαδημίες, δημοσιογράφους, managers, Ιμπαγάσα, Μάνταλο, Βασιλακάκη, Κατσικά, ΑΠΟΕΛ και μετεγγραφές. Σπάνια οι προπονητές «ανοίγουν την καρδιά τους» για θέματα που άπτονται της επαγγελματικής τους ιδιότητας. Για την ακρίβεια, σπάνια τους δίνεται η ευκαιρία να αναλύσουν την ποδοσφαιρική τους σκέψη ολοκληρωμένα. Αξίζει, επομένως, να αφιερώσετε χρόνο και να διαβάσετε με προσοχή την όμορφη κουβέντα.
   

Τακτική ποδοσφαίρου
  

Overlap.gr: Είναι σύνηθες φαινόμενο να βλέπουμε τα εξτρέμ να παίζουν με «ανάποδα πόδια» και να συγκλίνουν στην περιοχή. Σας αρέσει αυτός ο τρόπος παιχνιδιού;
      
Μ.Ο: Τα βασικό στοιχείο επιλογής μίας τέτοιας τακτικής είναι τα ατομικά χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών, τόσο των ακραίων χαφ όσο και του κεντρικού επιθετικού, και βέβαια η τακτική του αντιπάλου και τα χαρακτηριστικά των ακραίων αμυντικών που διαθέτει η αντίπαλη ομάδα. Για παράδειγμα αν η ομάδα διαθέτει έναν φορ ικανό στο συνδυαστικό παιχνίδι μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτή την τακτική, αν όμως ο φορ είναι «βαρύς» και καλός στο ψηλό παιχνίδι σίγουρα θα προτιμήσεις να φέρεις την μπάλα με σέντρα μέσα στην περιοχή. Προσωπικά, προτιμώ να δίνω «πλάτος» στους ακραίους μέσους διότι θεωρώ σημαντικό να υπάρχει η δυνατότητα «αλλαγής παιχνιδιού» στην «αδύναμη πλευρά» δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο συνθήκες 1v1 στις πτέρυγες. Η επιλογή μου λοιπόν γίνεται και με βάση τα χαρακτηριστικά και τις πιθανές αδυναμίες των αντιπάλων.
 
Ως ποδοσφαιρική φιλοσοφία, δε θεωρώ ότι ο αντίπαλος μπακ μπορεί να δημιουργήσει άμεσο πρόβλημα στην αντεπίθεση εξαιτίας του γεγονότος ότι ο εξτρέμ της ομάδας μου «μένει στη γραμμή» και δεν «κόβει στον άξονα». Φυσικά, η τακτική μπορεί να αλλάξει όταν ο αντίπαλος μπακ είναι εξαιρετικής ποιότητας. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθώ να δίνω «πλάτος» στην επίθεση.
  
Overlap.gr: Το σύστημα πρέπει να προσαρμόζεται στους παίκτες ή οι παίκτες στο σύστημα;
   
Μ.Ο: Για μένα σημαντικότερο είναι το κομμάτι της τακτικής και όχι τόσο το σύστημα. Το σύστημα που θα ακολουθήσεις εξαρτάτε από τις ικανότητες των ποδοσφαιριστών. Δε θα είχα πρόβλημα να χρησιμοποιήσω ακόμα και το 3-5-2. Ωστόσο, το συγκεκριμένο σύστημα απαιτεί κεντρικούς αμυντικούς με εξαιρετική ικανότητα τόσο στο «ένας εναντίον ενός» διότι δημιουργούνται μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους όταν επιτίθεται η ομάδα όσο και στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Εάν υπάρχει δυνατότητα απεριόριστων επιλογών, υπάρχει και δυνατότητα διαφορετικών τακτικών σχηματισμών. Ποιος δε θα ήθελε να παίζει το σύστημα της Μπαρτσελόνα. Διαθέτουμε όμως τους παίκτες για κάτι τέτοιο;
 
Overlap.gr: Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις «στημένες φάσεις»
 
Μ.Ο: Πράγματι, αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία. Θέλω, όμως, να τονίσω ότι την πιο μεγάλη σημασία στα «στημένα» παίζει ο εκτελεστής. Είναι δύσκολο να βρεις παίκτη με αυξημένες ικανότητες σε αυτό τον τομέα.
 
Overlap.gr: Ποιος είναι ο καλύτερος εκτελεστής στην Ελλάδα;
 
Μ.Ο: Ο Ιμπαγάσα. Όχι μόνο για την τεχνική του ικανότητα, αλλά κυρίως για τη νοητική του ετοιμότητα. Τι εννοώ: οι προπονητές διδάσκουν στις προπονήσεις 4-5 «κομπίνες». Κατά τη διάρκεια του αγώνα, δε μπορούν να υποδείξουν στους παίκτες ποια να επιλέξουν κάθε φορά. Ο ικανός εκτελεστής επιβάλλεται να αντιληφθεί ποια «κομπίνα» είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί, ανάλογα με το «αμυντικό στήσιμο» του αντιπάλου και τις αδυναμίες της στιγμής.
   
Το πανέμορφο σαλέ της ΠΑΕ Ξάνθης
Το πανέμορφο σαλέ της ΠΑΕ Ξάνθης
       
Overlap.gr: Μπορείτε να μας περιγράψετε συνοπτικά τη φιλοσοφία σας στις προπονήσεις;
 
Μ.Ο: Προτιμώ να δουλεύω σε «συνθήκες πραγματικού αγώνα», δηλαδή να εκτελούνται οι ασκήσεις σε υψηλούς ρυθμούς. Η στατική προπόνηση της τακτικής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μικρό χρονικό διάστημα και σίγουρα σε πιο μικρές ηλικίες. Οι επαγγελματικές ομάδες στελεχώνονται κυρίως από έτοιμους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι οφείλουν να λειτουργούν υπό πίεση και να ανταποκρίνονται στον τομέα της τακτικής έχοντας «υψηλούς σφυγμούς»
 
Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Μπορεί μία άσκηση 6 επιθετικών εναντίον 3 αμυντικών να βοηθάει στην ψυχολογία των επιθετικών, αλλά είναι σπάνιο να συμβεί στην πραγματικότητα. Επιλέγω να εστιάζω σε ασκήσεις 3 επιθετικών εναντίον 4 αμυντικών ώστε να οξυνθεί η δημιουργικότητα της ομάδας.
 
Overlap.gr: Πως αντιμετωπίζεται το transition game του αντιπάλου;
 
Μ.Ο: Από την στιγμή που η μπάλα θα περάσει στην μεσαία ή στην επιθετική γραμμή ζητάω από τους αμυντικούς μου και τον αμυντικό χαφ να προνοούν και να βρίσκονται κοντά στους επιθετικούς του αντιπάλου ώστε να ανακόψουν τη πιθανή μεταβίβαση της μπάλας σε αυτούς. Η ομάδα πρέπει να πιέζει ψηλά για να σταματάει την ανάπτυξη εν τη γεννέσι της και να κάνει φάουλ τακτικής για να κόβει τη γρήγορη μετάβαση.
 
Overlap.gr: Υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο αντιμετώπισης αντιπάλων, όταν η ομάδα σας αγωνίζεται με 10 παίκτες λόγω αποβολής;
 
Μ.Ο: Όπως σας είπα και πριν, δουλεύουμε όλες τις περιπτώσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε. Οι τακτικές προσεγγίσεις με 10 παίκτες διαφοροποιούνται ανάλογα με το σκορ που υπάρχει τη στιγμή της αποβολής. Εάν είναι υπέρ της ομάδας μου, είναι δεδομένο ότι ο αντίπαλος θα ανεβάσει ένα από τα μπακ του. Μία επιλογή που έχω είναι να αγωνιστώ με σύστημα 4-2-3, αφήνοντας τους 3 επιθετικούς «ψηλά». Με αυτό τον τρόπο, η ομάδα μου αμύνεται ουσιαστικά με 6 αμυντικούς εναντίον 7 αντιπάλων που επιτίθενται. Αυτή η τακτική προσφέρει τη δυνατότητα αφενός να υπάρχει ισορροπημένη άμυνα (με τη συμμετοχή του τερματοφύλακα, 7 vs 7) αφετέρου μου επιτρέπει να αντεπιτεθώ με τους 3 επιθετικούς σε μεγάλο γήπεδο εναντίον 3 αμυντικών του αντιπάλου (3 vs 3).
 
Overlap.gr: Η καριέρα σας ως ποδοσφαιριστής είναι μεγάλη. Έχετε συνεργαστεί με πολλούς προπονητές. Ποια χαρακτηριστικά έχετε κρατήσει από τον καθένα;
 
Μ.Ο: Ο Ματζουράκης δούλευε πολύ την τακτική πριν τα παιχνίδια. Προετοίμαζε σωστά τον αγώνα Ο Όσιμ έδινε έμφαση στις «δυνατές προπονήσεις», διότι ήθελε να λειτουργούμε σε συνθήκες πραγματικού αγώνα. Ο Ρότσα μας άφηνε πιο «ελεύθερους τακτικά» και ξεδίπλωσε το ταλέντο μας. Ο Γκέραρντ ήταν έξυπνος στη διαχείριση των ποδοσφαιριστών. Ο Λεμονής ήταν πολύ καλός οργανωτικά. Πρέπει να κρατάς τα θετικά του καθενός και να τα εξελίσσεις.
 
Overlap.gr: Ο προπονητής «κάνει» τους ποδοσφαιριστές ή οι ποδοσφαιριστές «κάνουν» τον προπονητή;
 
Μ.Ο: Οι παίκτες κάνουν τον προπονητή και ο προπονητής κάνει την ομάδα.
 
Overlap.gr: Αρκεί η σωστή τακτική για να καθιερώσει έναν προπονητή στις συνειδήσεις των φιλάθλων;
 
Μ.Ο: Χωρίς σωστή τακτική δε μπορείς να χτίσεις ολοκληρωμένες ομάδες. Το ποδόσφαιρο, όμως, δεν είναι μόνο θεωρία. Συχνά, αστάθμητοι παράγοντες καθορίζουν την επιτυχία. Για παράδειγμα, μπορεί να κερδίσεις έναν τίτλο αν η μπάλα μετά από ένα σουτ στο δοκάρι καταλήξει στα δίχτυα ή να χάσεις την θέση σου αν μετά το δοκάρι καταλήξει άουτ. Επομένως, κανένας δε μπορεί να αγνοεί τον παράγοντα τύχη. Σημειώτεον ότι η τύχη βοηθάει τους ικανούς και τους καθιερώνει.
 


SKODA Ξάνθη
   

Overlap.gr: Έχετε εργαστεί στην ομάδα ως ποδοσφαιριστής, βοηθός προπονητή και προπονητής. Που αποδίδετε το γεγονός ότι η Ξάνθη επιλέγει (σχεδόν πάντα) ταλαντούχους ξένους τερματοφύλακες;
 
Μ.Ο: Κατ’ αρχάς οποιαδήποτε επιλογή ποδοσφαιριστή περνάει «από το κόσκινο» των scouter. Από εκεί και πέρα, σημαντική συμβολή στην ανάδειξη των τερματοφυλάκων έχει το προπονητικό team. Σαφώς, οι τερματοφύλακες διαθέτουν ατομικές αρετές αλλά δεν είναι τυχαίο ότι αυτές αναδεικνύονται στο μέγιστο βαθμό κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στην Ξάνθη.
 
Overlap.gr: Η Ξάνθη έχει αποτυπωθεί στο μυαλό των φιλάθλων ως «αμυντική ομάδα». Συμφωνείτε με αυτό τον χαρακτηρισμό;
 
Μ.Ο: Ορισμένες φορές, οι ομάδες αναγκάζονται να θυσιάζουν το θέαμα στο βωμό του αποτελέσματος. Σταδιακά, προσπαθώ να αυξήσω την επιθετικότητα της Ξάνθης. Δίνω εντολή για πίεση ψηλά και επιθετική άμυνα, επιδιώκοντας συγχρόνως να διατηρώ μεγάλο το πλάτος της ομάδας. Παρά το γεγονός ότι θεωρούμαι συντηρητικός προπονητής, μου αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο και θέλω να προσφέρω θέαμα όποτε αυτό είναι δυνατό και σε συνάρτηση με την ποιότητα του υλικού που διαθέτω στην εκάστοτε ομάδα. Πιστεύω ότι και στο ΑΠΟΕΛ όταν κατακτήσαμε το πρωτάθλημα παίξαμε ελκυστικό ποδόσφαιρο αλλά και στην Λάρισα όταν τερματίσαμε στην 5η θέση παίξαμε πολύ καλό ποδόσφαιρο.
 
Overlap.gr: Με ποια κριτήρια επιλέγετε τη χρησιμοποίηση ενός ή δυο επιθετικών κατά τη διάρκεια του αγώνα;
 
Μ.Ο: Η ομάδα, κατά βάση, αγωνίζεται σε διάταξη 4-4-1-1. Από εκεί και πέρα, η επιλογή του αριθμού των επιθετικών στηρίζεται, κυρίως, στις αδυναμίες του αντιπάλου. Αν δεν δημιουργούνται υπεραριθμίες στον χώρο του κέντρου υπέρ του αντιπάλου ή διακρίνω αδυναμία στο κεντρικό αμυντικό δίδυμο του αντιπάλου τότε προσφέρεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσω 2 επιθετικούς για να «χτυπήσω» το κέντρο της άμυνας.
 
Overlap.gr: Χρησιμοποιείτε τον Βασιλακάκη ως «βοηθητικό» ανασταλτικό μέσο και τον Ντάνι ως 6άρι. Θεωρείτε ότι ο Βασιλακάκης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως 6άρι με εξίσου σημαντική αποτελεσματικότητα;
 
Μ.Ο: Ο Βασιλακάκης έχει την ικανότητα να «έρχεται από πίσω», να «πατάει περιοχή» και να συμμετέχει ενεργά στην επιθετική λειτουργία της ομάδας. Είναι, δηλαδή, ένας box-to-box μέσος. Επομένως, δεν είναι σκόπιμο να τοποθετηθεί σε μία θέση που δίνει έμφαση κυρίως στο ανασταλτικό κομμάτι και θα περιόριζε τις ικανότητες του.
  
Overlap.gr: Χρησιμοποιείτε τον Μάνταλο ως 10άρι, δηλαδή μπροστά από τα δύο αμυντικά χαφ. Πιστεύετε ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε ρόλο «μέσα δεξιά» σε διάταξη 4-4-2 σε ρόμβο;
 
Μ.Ο: Ο Μάνταλος έχει τρομερό ποδοσφαιρικό μυαλό και δυνατότητες να ανταπεξέλθει σε πολλούς διαφορετικούς ρόλους. Πρόκειται για ποδοσφαιριστή που διαθέτει υψηλή τεχνική και ταυτόχρονα μπορεί να επιτελέσει τα ανασταλτικά του καθήκοντα. Μπορεί λοιπόν να χρησιμοποιηθεί και σε αυτό το ρόλο.
 
Τα γήπεδα του προπονητικού κέντρου της Ξάνθης
Τα γήπεδα του προπονητικού κέντρου της Ξάνθης
  

Έλληνες προπονητές
   

Overlap.gr: Ποια είναι η βασική διαφορά μεταξύ Ελλήνων και ξένων προπονητών;
 
Μ.Ο: Στο παρελθόν, οι ξένοι προπονητές είχαν σύγχρονες ιδέες καθώς διέθεταν τη δυνατότητα να ενημερώνονται πιο ολοκληρωμένα σχετικά με το ποδόσφαιρο. Σήμερα, ζούμε σε εποχή παγκοσμιοποίησης και διάχυσης πληροφοριών. Η «νέα γενιά» Ελλήνων προπονητών είναι άρτια καταρτισμένη, έχει παρακολουθήσει προπονήσεις μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων και συμμετέχει στα ίδια σεμινάρια με τους ξένους προπονητές. Επομένως, η διαφοροποίηση έγκειται στα ατομικά χαρακτηριστικά του καθενός και όχι στην εθνικότητά του.
 
Overlap.gr: Γιατί δεν έχει προσληφθεί κανένας Έλληνας προπονητής από ευρωπαϊκή ομάδα;
 
Μ.Ο: Το ελληνικό πρωτάθλημα θεωρείται υποτιμημένο στο εξωτερικό. Είναι, επομένως, δύσκολο να διακριθούν Έλληνες προπονητές. Επίσης, το προπονητικό marketing είναι ακόμα σε βρεφικό επίπεδο στη χώρα μας και οι ξένες ομάδες στέλνουν scouters αποκλειστικά για ποδοσφαιριστές. Θεωρώ ότι στο μέλλον θα δοθούν ευκαιρίες να αποδείξουν την αξία τους στην Ευρώπη. Προσωπικά, πιστεύω πολύ στον επαγγελματισμό του Έλληνα προπονητή και θεωρώ ότι μπορεί να ανταποκριθεί και σε πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα.
    

Μεταγραφικός σχεδιασμός
  

Overlap.gr: Πόσο συμμετέχει ένας προπονητής στο μετεγγραφικό σχεδιασμό της ομάδας του;
 
Μ.Ο: Ο σημαντικότερος παράγοντας για την υλοποίηση μίας μετεγγραφής είναι η οικονομική δυνατότητα της εκάστοτε ομάδας. Στην Ελλάδα της κρίσης, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεις τα χαρακτηριστικά που ψάχνεις με το διαθέσιμο budget. Οι επιλογές είναι περιορισμένες και σε μερικές περιπτώσεις μηδαμινές. Επομένως, ορισμένες φορές είναι άδικο να κρίνεται αυστηρά το αποτέλεσμα που παρουσιάζει ένας προπονητής καθώς τα υλικά που διαθέτει είναι απόρροια αναγκαστικών επιλογών. Όταν δε μπορείς να αποκτήσεις τους ποδοσφαιριστές που θέλεις, δε μπορείς να παίξεις και το ποδόσφαιρο που θέλεις. Είναι προτιμότερο να ασχοληθείς με τους νεαρούς της ομάδας, παρά να ξοδέψεις χρήματα για κάποιον καινούριο παίκτη, αμφιβόλου ποιότητας.
 
Το overlap.gr παρακολούθησε τους "μικρούς" της Ξάνθης με αντίπαλο την Βιστωνίδα
Το overlap.gr παρακολούθησε τους «μικρούς» της Ξάνθης με αντίπαλο την Βιστωνίδα
    

Ακαδημίες και ταλέντα
 

Overlap.gr: Ποια είναι η άποψή σας για τις ποδοσφαιρικές υποδομές στην Ελλάδα;
 
Μ.Ο: Η πλειοψηφία των ελληνικών ομάδων δε δίνουν έμφαση στις ακαδημίες. Μολονότι τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια σε αυτό τον τομέα, εντούτοις υπάρχουν ακόμα ουσιαστικές ελλείψεις που αφαιρούν τη δυνατότητα αξιοποίησης του ταλέντου των Ελλήνων ποδοσφαιριστών.
Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει πρόβλημα στις προπονήσεις οι οποίες διεξάγονται με δυσανάλογα μεγάλο αριθμό ποδοσφαιριστών ανά προπονητή. Στο εξωτερικό, ένας προπονητής ακαδημιών αντιστοιχεί σε maximum 10 παίκτες ενώ στην Ελλάδα χρησιμοποιείται ένας προπονητής για 30 ποδοσφαιριστές. Είναι, δηλαδή, πρακτικά αδύνατο να ελέγχεις την πρόοδο του καθενός και να δίνεις την απαραίτητη προσοχή. Ειλικρινά, είναι πολύ μικρό το ποσό που χρειάζεται να επενδύσεις για να στελεχώσεις επαρκώς μία ακαδημία. Φανταστείτε ότι στη Χάβρη (στην οποία αγωνίστηκα) είχαν προσωπικό που αναλάμβανε μέχρι και την επικοινωνία με τους γονείς των παιδιών.
 
Overlap.gr: Τι επιπτώσεις έχει η υπολειτουργία των ακαδημιών στην πρόοδο των ποδοσφαιριστών;
 
Μ.Ο: Ένας ταλαντούχος νεαρός ποδοσφαιριστής επιβάλλεται να είναι έτοιμος σε επίπεδο τεχνικής κατάρτισης μέχρι τα 15. Μετά από αυτή την ηλικία πρέπει να δουλεύει την τακτική, τη φυσική κατάσταση, τη δύναμη και τη βελτίωση των αδυναμιών. Στην Ελλάδα, δε δίνεται προσοχή στους πιτσιρικάδες και δεν είναι έτοιμοι τεχνικά όταν πρέπει. Αναγκάζονται, δηλαδή, οι προπονητές των «πρώτων ομάδων» να ασχολούνται με θέματα τα οποία θα έπρεπε να έχουν τελειοποιηθεί αρκετά χρόνια πριν.
 
Αντίθετα, όταν έπαιζα στη Χάβρη, αρκετοί ποδοσφαιριστές των ακαδημιών ήταν ποιοτικότεροι από τους «βασικούς». Όταν έπαιρναν μέρος στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας οι Ντιαβαρά – Μπουμσόνγκ ως «πιτσιρικάδες» αντιλαμβανόμασταν ότι θα κάνουν μεγάλη καριέρα γιατί ήταν «έτοιμοι ποδοσφαιριστές» πριν καθιερωθούν στις επαγγελματικές ομάδες.
 
Overlap.gr: Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι προπονητές στην Ελλάδα δεν εμπιστεύονται τους νεαρούς γηγενείς;
 
Μ.Ο: Δεν υπάρχει προπονητής που να μην θέλει να χρησιμοποιήσει και να καθιερώσει κάποιον ικανό νεαρό ποδοσφαιριστή. Η χρησιμοποίηση τους όμως πρέπει να γίνεται σταδιακά, διότι η ταυτόχρονη παρουσία πολλών στην 11άδα αφαιρεί ωριμότητα από την ομάδα και ενδέχεται να τους κάνει κακό. Δυστυχώς, δεν είναι ολοκληρωμένοι ποδοσφαιρικά και απαιτείται χρόνος για να τους διδάξουν οι προπονητές τις βασικές αρχές του αθλήματος. Γι’ αυτό σας είπα και πριν ότι χρειάζεται στελέχωση του προπονητικού team των ακαδημιών με εξειδικευμένους προπονητές και γυμναστές.
 
Overlap.gr: Δώστε μας ένα ορισμό του «ταλέντου»
 
Μ.Ο: Οι Ολλανδοί περιγράφουν τα ταλέντα με τα αρχικά «T.I.P.S». Technique, Intelligence, Personality, Speed. Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που κάνουν ένα νεαρό να ξεχωρίζει.
  

ΜΜΕ και ψυχολογία ποδοσφαιριστών
  

Overlap.gr: Στις συνεντεύξεις τύπου, οι προπονητές είναι λακωνικοί και δεν αναλύουν την τακτική που ακολούθησαν στο παιχνίδι. Με αυτό τον τρόπο δεν επιτρέπουν στους φιλάθλους να κατανοήσουν αγωνιστικά το παιχνίδι.
 
Μ.Ο: Αυτό συμβαίνει διότι οι δημοσιογράφοι θέτουν ερωτήσεις κυρίως για πράγματα που δεν αφορούν την τακτική του παιχνιδιού. Δεν ενδιαφέρονται στην πραγματικότητα για την αγωνιστική εικόνα της ομάδας και που οφειλόταν αυτή. Η κακή ενημέρωση των φιλάθλων για ποδοσφαιρικά θέματα οφείλεται περισσότερο στις ερωτήσεις παρά στις απαντήσεις.
 
Overlap.gr: Μήπως οι Έλληνες προπονητές δεν αντέχουν την πίεση της κριτικής;
 
Μ.Ο: Η κριτική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς μας. Άλλωστε κάνουμε μια δουλειά που την ξέρουν όλοι (γέλια). Εν πάση περιπτώσει διαφωνώ με αυτή την άποψη. Οι Έλληνες προπονητές έχουν την υπομονή και τη διάθεση να δουλέψουν σε βάθος χρόνου. Έχουν υπομονή όμως και όλοι οι άλλοι; Είναι, αδιανόητο να υπάρχουν ισοπεδωτικές κριτικές που δημιουργούν πολλές φορές συνθήκες τέτοιες ώστε να κινδυνεύει ακόμα και να χάσει την δουλειά του ένας προπονητής . Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει περισσότερα από τον επαγγελματία προπονητή και να αμφισβητεί τις επιλογές του, χωρίς να ξέρει τι γίνεται στα αποδυτήρια. Φυσικά, όλοι κάνουμε λάθη. Η κριτική είναι εποικοδομητική, όταν είναι καλοπροαίρετη πράγμα σπάνιο στο χώρο μας.
 
Overlap.gr: Στο εξωτερικό, οι προπονητές συνευρίσκονται σε τηλεοπτικά panels και συζητούν για ποδοσφαιρικά θέματα τακτικής. Γιατί δε συμβαίνει αυτό στην Ελλάδα;
 
Μ.Ο: Αυτά τα θέματα τα συζητάμε στα σεμινάρια. Μακάρι να αποκτήσουμε την κουλτούρα και να γίνει στο μέλλον μία τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ μας.
 
Overlap.gr: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών;
 
Μ.Ο: Οι παίκτες αντιλαμβάνονται πλήρως τι μπορεί να τους προσφέρει ο προπονητής τους, αν έχει γνώσεις και διάθεση να τους εξελίξει. Επομένως, είτε εμπνέονται είτε αποθαρρύνονται από αυτόν. Ωστόσο, η ψυχολογία τους δεν εξαρτάται μόνο από παράγοντες που υπάρχουν μέσα στην ομάδα. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, οι managers και τα ΜΜΕ παίζουν τεράστιο ρόλο στις σχέσεις μεταξύ ποδοσφαιριστών – προπονητή – ομάδας.
  

Προπονητικό παρελθόν
  

Overlap.gr: Ως προπονητής του Ηρακλή, ήσασταν ο πρώτος που χρησιμοποιήσατε τον Κατσικά σε επίσημο παιχνίδι Super League. Ποια στοιχεία διακρίνατε στον παίκτη;
 
Μ.Ο: Ο Κατσικάς διαθέτει ποδοσφαιρικό μυαλό. Έχει πολύ καλή πάσα και είναι δυνατός στο ψηλό παιχνίδι. Πρέπει, όμως, να βελτιωθεί στο ατομικό μαρκάρισμα. Το πιο βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι γνωρίζει πώς να καλύπτει τις ατομικές του αδυναμίες, ώστε να μη επηρεάζουν την απόδοσή του. Κι εγώ ήμουν από τους πιο αργούς αμυντικούς αλλά κατάφερα να κάνω καριέρα γιατί εφάρμοσα το εξής ρητό «είναι σημαντικό να ξέρεις τα προτερήματά σου αλλά ακόμα πιο σημαντικό να γνωρίζεις τα μειονεκτήματά σου».
 
Overlap.gr: Το ΑΠΟΕΛ έκανε πέρυσι τη μεγάλη έκπληξη στο Champions League. Είχατε διατελέσει παίκτης (2001-2003) και προπονητής (2006-2008) στην κυπριακή ομάδα. Ήταν αντιληπτή η πρόοδος που επιτελούνταν ή συνέβη σε μορφή «πυροτεχνήματος»;
 
Μ.Ο: Η διοίκηση της ομάδας αντιλήφθηκε ότι ο μοναδικός δρόμος για την επιτυχία είναι η επένδυση των εσόδων στην ομάδα. Προσπάθησε, δηλαδή, να ενισχύσει το roster και εργάστηκε συντεταγμένα προς αυτή την κατεύθυνση. Η σταδιακή αύξηση του αγωνιστικού budget και η σωστή δουλειά οδήγησαν στην καλή πορεία.
Overlap.gr: Ποια είναι η γνώμη σας για το site μας;
Μ.Ο: Κάνετε καλή προσπάθεια, αλλά πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κριτική των προπονητών. Δε μπορείτε να γνωρίζετε ποιες ακριβώς είναι οι τακτικές οδηγίες στα αποδυτήρια και πως αυτές αποτυπώνονται από τους ποδοσφαιριστές στο γήπεδο. Επίσης, υπάρχουν αρκετές ιδιαιτερότητες σε κάθε ομάδα τις οποίες γνωρίζει μόνο ο προπονητής. Θεωρώ την τακτική ανάλυση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αλλά θλίβομαι όταν οι ευθύνες αποδίδονται στους προπονητές με ευκολία.
Πριν δημοσιεύσετε τις αναλύσεις σας, επιβάλλεται να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι δεν είστε προπονητές. Είστε νέα παιδιά. Μην παρασυρθείτε από τη λογική των πολλών. Σας διαβάζει αρκετός κόσμος και δεν πρέπει να τον κατευθύνετε εμμέσως εναντίον των προπονητών. Θα σας παρακολουθώ εντατικά για να «ελέγχω» την πρόοδό σας. Βάλτε στο γραφείο σας ένα χαρτί που να γράφει «δεν είμαστε προπονητές» (γέλια).
 
Σας ευχαριστούμε ειλικρινά για το χρόνο που αφιερώσατε. Ευχόμαστε να συμβάλλουν και άλλοι συνάδελφοί σας στη βελτίωση της ποδοσφαιρικής παιδείας των φιλάθλων, μέσω του site μας.


superligda: Το overlap.gr είναι ίσως το καλύτερο ελληνικό site για όποιον ενδαφέρεται περισσότερο για το τι γίνεται μέσα στις 4 γραμμές. Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε 21/9/12, λίγες ημέρες δηλαδή πριν παραιτηθεί ο Ουζουνίδης από τον πάγκο της Ξάνθης...
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου