Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Μπαϊκαρά: "Πατρίδα είναι εκεί που μεγαλώνεις"

Με συνέντευξή του στο Contra.gr ο Ντενίς Μπαϊκαρά σπάει τα στερεότυπα με τα οποία μεγαλώνουν Ελληνες και Τούρκοι. Ο Τούρκος άσος του Πανθρακικού, ο οποίος βρίσκεται 13 χρόνια στην Ελλάδα, εξηγεί γιατί θεωρεί τη χώρα μας πατρίδα του και καλεί τους πολιτικούς να πορευτούν το δρόμο της λογικής.
  
   
- Ντενίζ, παίξατε με έναν αέρα που έδειχνε ότι πιστεύατε στο θετικό αποτέλεσμα. Ισχύει;
"Στα τρία από τα τέσσερα εκτός έδρας παιχνίδια μας χάσαμε τη νίκη στα τελευταία λεπτά. Προηγούμασταν και ισοφαριζόμασταν. Πιστεύαμε ότι και με τον Παναθηναϊκό μπορούσαμε να παίξουμε το ίδιο καλά. Είχαμε μιλήσει μεταξύ μας πριν από το ματς και είπαμε γιατί όχι. Βάλαμε και το γκολ νωρίς, έπαιξε και αυτό το ρόλο του. Είχαμε πάντως πιστέψει ότι θα σκοράρουμε, άρα το κλειδί θα ήταν να αντέξουμε πίσω. Επίσης είχαμε συνεννοηθεί να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τις κάρτες που στοίχισαν αποβολές στα προηγούμενα ματς. Γι΄αυτό και δεν μιλούσαμε στο διαιτητή".

 
- Που κρίθηκε πιστεύεις το παιχνίδι; "Σίγουρα στη γρήγορη απάντησή μας στην ισοφάριση του Παναθηναϊκού. Μετά το γκολ του Φιγκερόα ο αντίπαλος πήρε ψυχολογία και θα μπορούσε να φτάσει στη νίκη, μας πίεσε αρκετά. Ομως με το γκολ που πετύχαμε νομίζω ότι το παιχνίδι τελείωσε, ο Παναθηναϊκός δεν είχε πια το κουράγιο".
   
- Πως σου φάνηκε ο Παναθηναϊκός;
"Προσωπικά πιστεύω ότι έπαιξε πάρα πολύ καλά. Εκανε φάσεις, είχε ευκαιρίες, μας πίεσε. Αν έβαζε πρώτος γκολ, λογικά θα έπαιρνε και το ματς. Από τη στιγμή όμως που δεν δεχθήκαμε το τέρμα, μπήκαμε περισσότερο στον αγώνα και απειλήσαμε. Μου έκανε εντύπωση η έδρα, ο Παναθηναϊκός παίρνει έξτρα δύναμη από τον κόσμο του σε αυτό το γήπεδο. Γι΄αυτό και η νίκη μας έχει μεγαλύτερη αξία".

 
- Περίμενες ότι μετά την 8η αγωνιστική ο Πανθρακικός θα ήταν τόσο ψηλά στη βαθμολογία; "Θα σου μιλήσω ειλικρινά, δεν το περίμενα. Πέρυσι είχαμε μία πολύ καλή ομάδα από την οποία όμως οι περισσότεροι παίκτες έφυγαν. Το καλοκαίρι αλλάξαμε και προπονητή. Αλλες συνήθειες, άλλη τακτική, άλλο σύστημα. Βάλαμε πρώτο στόχο τη σωτηρία απολύτως λογικά. Ουσιαστικά κανείς μας δεν περίμενε να πάμε τόσο καλά, ίσως μόνο ο κόουτς ο οποίος συνεχώς μας λέει πόσο μας πιστεύει. Η σωτηρία παραμένει βασικός στόχος. Αν έρθει όμως και κάτι παραπάνω, θα είναι καλοδεχούμενο".
  
- Μετά από 13 χρόνια στην Ελλάδα δεν μας... βαρέθηκες;
"Ούτε κατά διάνοια, δεν βαρέθηκα καθόλου στην Ελλάδα. Εδώ μεγάλωσα, εδώ έμαθα ποδόσφαιρο και όχι μόνο. Νιώθω την Ελλάδα σαν χώρα μου. Το καλοκαίρι είχα προτάσεις να επιστρέψω στην Τουρκία αλλά δεν το έκανα. Η γυναίκα μου είναι από την Ξάνθη, το παιδί μου πάει σε ελληνικό σχολείο. Αλλωστε λένε ότι πατρίδα είναι εκεί που μεγαλώνεις, όχι εκεί που γεννιέσαι. Στην Ελλάδα γνώρισα μόνο καλούς ανθρώπους".
  
- Φοβόσουν στην αρχή ότι θα σε αντιμετωπίσουν με προκατάληψη επειδή είσαι Τούρκος;
"Να σου πω την αλήθεια πριν έρθω το είχα στο μυαλό μου. Πίστευα ότι θα περάσω δύσκολα λόγω της καταγωγής μου. Σε διαβεβαιώ όμως, καμία σχέση. Κατάλαβα ότι όλοι είμαστε άνθρωποι, Ελληνες, Τούρκοι δεν έχει σημασία. Δεν έγινε ποτέ κάτι λάθος στα 13 χρόνια που είμαι στην Ελλάδα. Ούτε μία φορά. Ας ελπίσουμε ότι οι πολιτικοί θα ακολουθήσουν κάποια στιγμή το δρόμο των απλών ανθρώπων. Και ξέρεις, δεν νιώθω καλά μόνο στη Θράκη που υπάρχει μουσουλμανικό στοιχείο. Πέρασα εξαιρετικά και στις Σέρρες και στο Αγρίνιο, μέχρι και τραγούδι με έκαναν".
  
- Αρα όταν κρεμάσεις τα παπούτσια του στην Ελλάδα θα μείνεις...
"Μένω Ελλάδα 100%. Το σπίτι μου είναι στην Ξάνθη. Οταν θα πάρω και την ελληνική υπηκοότητα, όλα θα είναι καλύτερα. Μέχρι στιγμής δεν την έχω πάρει ακόμα αλλά νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου. Αγαπώ την Ελλάδα και τους ανθρώπους της, γιατί να φύγω;"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου